BOŞANMA VE MAL PAYLAŞIMI DAVASI

Aile ve Boşanma Hukuku

Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Olur?

Boşanmada Mal Paylaşımı Davası Şartları

Eşlerin evliliklerini sona erdirmesiyle birlikte ailenin mali koşullarıyla ilgili de yeni kararlar alınması gerekmektedir. Bu noktada nafaka davalarının yanı sıra önemli olan diğer bir konu da boşanmada mal paylaşımı davalarıdır. Ancak hemen vurgulamak gerekir ki nafaka davasında olduğu gibi boşanmada mal paylaşımı davası boşanma davasıyla birlikte açılamaz. Boşanmada mal paylaşımı davası için öncelikle eşlerin boşanma kararının kesinleşmiş olması şarttır.

Yazımızda boşanmada mal paylaşımı nasıl olurboşanmada mal paylaşımı davası ne kadar sürer, boşanmada hangi mallar paylaşılmaz gibi sorulara yanıt vereceğiz. Eğer boşanmada mal paylaşımı hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız yazımızı incelemeye devam edin.

Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Boşanmada mal paylaşımı yarı yarıya mı? Birçok insanın merak ettiği bu soruya hemen yanıt vermek için Türk Medeni Kanunu’na biraz daha yakından gerekir. Günümüzde kullandığımız Medeni Kanun, Ocak 2002 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. Buna karşılık Ocak 2002 tarihinden önceki Medeni Kanun’da boşanmada mal paylaşımı için uygulanan rejim tamamen farklıdır.

Ocak 2002 öncesinde boşanmada mal paylaşımı için mal ayrılığı rejimi esastı. Dolayısıyla evlilik sırasında alınan mallar kimin üzerine kaydedilmişse boşanma sırasında da mallar o tarafın kabul edilmekteydi. Ancak Ocak 2002 tarihinde yapılan değişiklikle birlikte malların yarı yarıya paylaşımı yürürlüğe girdi. Dolayısıyla boşanmada mal paylaşımı yarı yarıya mı sorusuna artık olumlu cevap vermek mümkündür. Evlilik sürerken elde edilen mallar, boşanmada mal paylaşımı sırasında da yarı yarıya paylaştırılır.

Boşanmada Hangi Mallar Paylaşılmaz?

Evlilik sürerken elde edilen malların kimin üzerine kayıtlı olursa yarı yarıya paylaşılacağını söyledik.  Tam da bu noktada boşanmada hangi mallar paylaşılmaz sorusuna da yanıt vermek gerekir. İlk olarak eşlerin evlilik öncesi malları, paylaşıma dahil değildir. Ayrıca kişisel mallar kapsamına giren diğer mallar da paylaşıma dahil edilmez. Kişisel malları ise şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Tarafların farklı kişilerden alacağı manevi tazminat boşanmada hangi mallar paylaşılmaz sorusunun cevaplarından biridir.
  • Buna ek olarak evlenmeden önce eşlerden birine ait olan malın takası ya da satışıyla alınan mal da paylaşılamayacak kişisel mallar arasındadır.
  • Son olarak eşlerden yalnızca birinin kişisel kullanımına uygun olan mallar için de boşanmada mal paylaşımı yapılamaz.

Bu noktada bir hatırlatma daha yapmak gerekirse; her ne kadar kişisel malların kendisi boşanmada mal paylaşımı içinde değerlendirilemese de kişisel mallar aracılığıyla elde edilen kira ve benzeri gelirler mal paylaşımına dahildir.

Çekişmeli ve Anlaşmalı Boşanmada Mal Paylaşımı Farklı Mı?

Çekişmeli ve anlaşmalı boşanmada mal paylaşımı doğal olarak farklıdır. Çünkü tarafların boşanmada mal paylaşımı davası açmadan önce hangi malların kişisel mal sayılacağı konusunda anlaşmaya varması mümkündür. Bu tür mal paylaşımı davalarında kanuna aykırı bir durum olmadığı sürece eşlerin istediği şekilde mallar taksim edilebilir.

Boşanmada Mal Paylaşımı Davası Nasıl Açılır?

Boşanmada mal paylaşımı davası açmak için boşanma kararının kesinleşmesinin ardından boşanmada mal paylaşımı dava dilekçesi ile birlikte mahkemeye başvurmak gerekir. Boşanmada mal paylaşımı davası için yetkili mahkeme Aile Mahkemeleridir. Dolayısıyla tarafların ikamet ettikleri bölgedeki Aile Mahkemesine başvurmaları yeterlidir. Ancak bölgede Aile Mahkemesi yoksa aynı sıfatla görevi Asliye Hukuk Mahkemesi üstlenebilir.

Boşanmada Mal Paylaşımı Davası Ne Kadar Sürer?

Boşanmada mal paylaşımı davası ne kadar sürer sorusuna kesin bir cevap vermek mümkün değildir. Anlaşmalı boşanmalardan sonraki mal paylaşımı davaları tek duruşmada tamamlanabilirken çekişmeli boşanmalarda süreç çoğunlukla uzamaktadır. Buna ek olarak mahkemenin yoğunluğu, duruşma sayısı, bilirkişi ve keşif ihtiyacı gibi faktörleri de hesaba katmak gerekir.

Boşanmadan Sonra Mal Paylaşımı Davası Açılabilir Mi?

Boşanma kararı kesinleşmeden mal paylaşımı davası açmak mümkün değildir. Dolayısıyla boşanmada mal paylaşımı davası açmak için zaten boşanmanın gerçekleşmiş olması şarttır. Ancak boşanmadan sonra açılan mal paylaşımı davası için verilen süre 10 yıldır. Taraflar 10 yıl içerisinde mal paylaşımı davası açmadığı takdirde artık böyle bir talepte bulunamazlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir