SENETTE İCRA TAKİBİ-SENET İCRASI- SENEDİN TAHSİLİ

Senedi İcraya Vermek 

Senet İcraya Nasıl Verilir?

İcra takipleri takip talebiyle başlatılır. Takip talebini uygun bulan icra müdürü borçluya ödeme emri gönderilmesi için karar verir. Bu aşamada dosya esas numarası alarak gereken harçların yatırılmasına müteakip ödeme emri borçlunun adresine posta yolu ile tebliğ edilmek üzere zarflanır. Takip talebinde senedin vade tarihi, tutarı, borçlusu,alacaklısı, keşide yeri gibi bilgiler yer almalıdır. 

Ödeme Emrine İtiraz Süreleri Ne kadardır?

İtiraz etmek isteyen borçlu, itirazını, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren yedi gün içinde dilekçe ile veya sözlü olarak icra dairesine bildirmeye mecburdur. İtiraz, takibi yapan icra dairesinden başka bir icra dairesine yapıldığı takdirde bu daire gereken masrafı itirazla birlikte alarak itirazı derhal yetkili icra dairesine gönderir; alınmayan masraftan memur şahsen sorumludur. Bunun yasal dayanağı ise İcra ve İflas Kanunu’nun 62. Maddesidir.

Kendisine karşı yapılan takibin devam edilmemesini isteyen borçlu, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren yedi gün içerisinde ödeme emrine itiraz etmelidir.  Genellikle bu süre iş günü olarak anlaşılsa da; belirtilen süre, iş günü değil toplam gün sayısıdır. Örneğin ayın 10. günü tebliğ alınan bir ödeme emri için son itiraz günü aynı ayın 17. günüdür. Yedi günlük itiraz süresi kesin süre olup daha sonra yapılan itirazlar süresinde olmadığından işleme alınmayacak, reddedilecek ve takibin devamına karar verilecektir.

İcra ve İflas kanunun 65. maddesi bu kurala “Borçlu kusuru olmaksızın bir mani sebebiyle müddeti içinde itiraz edememiş ise paraya çevirme muamelesi bitinceye kadar itiraz edebilir. Ancak borçlu, maniin kalktığı günden itibaren üç gün içinde, mazeretini gösterir delillerle birlikte itiraz ve sebeplerini ve müstenidatını bildirmeye ve mütaakıp fıkra için yapılacak duruşmaya taallük eden harç ve masrafları ödemeye mecburdur…” şeklinde bir istisna getirmiştir. Yani borçlu, kusuru olmaksızın bir engel sebebiyle süresinde ödeme emrine itiraz edemezse, bu itirazını sonradan yapabilir. Buna “gecikmiş itiraz” denir.

İtiraz, ödeme emrini gönderen icra dairesine yapılmalıdır. Ancak borçlu, masrafını karşılayarak, bulunduğu yerdeki icra dairesine itirazını bildirerek bunun takibin yapıldığı icra dairesine gönderilmesi talebinde bulunabilir.

Gecikmiş itiraz ise engelin ortadan kalktığı günden itibaren üç gün içinde icra dairesinin bulunduğu yerdeki icra mahkemesine yapılmalıdır.

Borçlu itirazından her zaman kayıtsız ve şartsız olmak üzere vazgeçebilir veya borcunu ödeyebilir.

Ödeme emrine yapılan itiraz, takibi kendiliğinden durdurur.  Nitekim  İcra ve İflas Kanunun 66 maddesi “Müddeti içinde yapılan itiraz takibi durdurur..” şeklindedir. İtiraz üzerine duran takibe, itiraz giderilinceye kadar devam edilemez. İtiraz üzerine alacaklı elindeki belgelerin niteliğine göre itirazın kaldırılması veya itirazın iptali yoluna başvurabilir.

 
 Senet İcra Takibi Sonrası Haciz İşlemleri

Borçlu taraf icra takibine itiraz etmediğinde veya itiraz etmesine rağmen itirazın iptali veya kaldırılması davası ile itiraz iptal edildiğinde icra takibi kesinleşmiş olur. İcra takibinin kesinleşmesinden sonra alacaklı taraf borçlunun menkul ve gayrimenkul malları ile üçüncü kişilerdeki hak ve alacakları üzerine haciz tatbik edebilecektir. Hacizlerin uygulanması sonucunda alacaklının alacağına kavuşması daha kolaylaşacaktır. 

Beylikdüzü Avukat Burak GÜN ‘den icra hukuku konusunda yardım almak için iletişim bilgilerini kullanarak veya randevu alarak ofisimizi ziyaret edebilirsiniz. İcra takipleri konusunda müvekkilin bilgisi ve onayı ile sulh yoluysa uyuşmazlığı çözüme kavuşturmak tercih ettiğimiz yoldur. Bu nedenle borçlular için ödemede indirim sağlanabilmekte, alacaklılar için ise kısa vadede tahsilat gerçekleştirilebilmektedi

“SENETTE İCRA TAKİBİ-SENET İCRASI- SENEDİN TAHSİLİ” için 12 yorum

  1. Mrb 20 gün önce amcimin oğlu 53 yaşında vefat etti. 2016 imzalamış olduğu bir senet ortaya çıktı 25 bin tl gibi bir icra dosyası varmış fakat vefat eden kişinin üzerine hicbir mal varlığı yok oturduğu ev babasına kullandıkları traktör ise oğlunun üzerine kayıtlı bu icra dosyasından ailesinin yeni haberi oldu nasıl bir yol izlemeliyiz

  2. Mrb, Babamın daha önce ortak olduğu ve ortakken babama herhangi bir duruma karşın haberi olmadan 300 bin TLlik senet imzalatılmış. Ortaklıktan ayrıldıktan 3 sene sonrada bu seneti kullanmak isteyip avukata ve icraya vermişler. Biz bu borcumuz olmayan ve asılsız imzalatılan senette nasıl bir yol izleyebiliriz. Ve ayrıca bu seneti ortakken finansal işlerine ortağı baktığı için bir başka kuruma ödeme karşılığı verecem diyip imzalatarak, kendine bir nevi ileriye yatırım yapmış. Bu durumda ne yapmamız gerekir teşekkür ederim.

  3. Merhaba 6 bin liraya yakın birine senetle borç verdim ama ödemiyorum dedi kendi imzaladığı senet var icraya vericem pazartesi gerek avukat ve icra masraflarını borçlu mu öder

    1. İCRA TAKİBİNİN HARÇ VE GİDERLERİNİ TAKİP AÇARKEN ALACAKLI ÖDER. BU MASRAFLAR BORCA EKLENİR VE BORÇLUDAN TAHSİL EDİLİR.

  4. kolay gelsin sigortalı calışanım birine borç verdim senet imzaladı geri ödemedi icaraya vermek istiyorum . avukata vekalet ücreti vermeden kendim vermek istiyorum şahıs olarak icraya verebilrmiyim. Maaşına hacız koydura bilirmiyim. İcra işlemlei ücretleri nekdardır.

    1. Avukat olmadan kendiniz takip edecekseniz ve icra takibinin tüm süreçleri hakkında hukuki bilgi almak istiyorsanız, öncelikle danışmanlık hizmeti almanız gerekmektedir.

  5. İyi günler. Birkaç sorum olacaktı cevap yazarsanız sevinirim. Bir senedim var yarın günü geliyor. Üzerimde hiç malvarlığı yok. Sadece maaş alıyorum.Aynı gün haciz için evime veya çalıştığım iş yerine haciz için gelirler mi.
    Başka yerde oturan babamın evine haciz için gelirler mi
    Çalıştığım işyerine haciz işlemi yada patronuma ait olan mallara veya makinalara bir işlem uygulanır mı
    Saygılarımla…

  6. Merhaba. Benim 45 binliralık bir senetim var. Mobilya almıştım. Mobilyalar hep yanlış veya kusurlu geldi. Aramızda anlaşmazlıklar oldu ve mobilyalar düzeltilene kadar ödeme yapmayacağımı söyledim ve düzeltmediler hatalar giderilmedi ve beni icraya vermişler. 80 binlira ya yakın bi tutar. Senette tarih yok ancak alışveriş tarihimiz belli. 2.5 yıl olacak. Senet tutarına faiz konulabilir mi? Anaparanın üzerine %60 civarı faiz koyabilmeleri tüketici hakları gereği normal mi? En fazla %18 konulabilir diye biliyorum. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    1. Dosyanızı incelemeden bilgi vermemiz sağlıklı olmaz. Randevu alarak danışmanlık hizmetimizden faydalanabilirsiniz. 05522989218

  7. 30 bin tl senet verildi bize senedin günü doldu adam telefonlarıba bakmıyor ben istanbulda oturyorum adamsa uşakta yüz yüzede konuşamıyoruz ne yapmama lazım icra dairsine gidip vereblirmiyim cvp verirseniz sevinirim

    1. İcra takibi başlatılabilir. Ofisimiz ile 05522989218 numaralı telefondan arayabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir