FAZLA MESAİ ÜCRETİ ÖDENMEYEN İŞÇİNİN HAKLARI

Fazla mesai ücreti ödenmeyen işçinin yasal hakları. İşçi işveren arasındaki temel iş ilişkisinde işçinin temel borcu işgörme, işverenin temel borcu da ücret ödemedir. İşçinin asıl alacağı aylık ücretidir. Fazla mesai yaparak çalışan işçinin zamlı fazla mesai ücreti de işçinin ücreti kapsamındadır. İşçiler, aylık gelirlerini artırma amacıyla ya da işverenin üretim artırma, işin niteliği gereği ya da ülke yararı gibi amaçlarla ekstra çalışıp fazla mesai yapmaktadır.

Hemen belirtelim ki, işçi haftalık 45 saatin üzerinde çalışma yapmışsa normal çalışma saatine göre hesaplanacak saat ücretini % 50 zamlı olarak  alacaktır. 45 saat hesaplanırken işçinin yemek arası ve çay molaları hesaba dahil değildir. İşyerinde haftalık normal çalışmanın üstünde çalışma için fazla mesai ücreti ödenmektedir. Fakat işyerindeki normal çalışma 45 saatin üstünde ise işçinin yine fazla mesai alacağı hakkı vardır.

  • İşçi 20 gün geçtiği halde halen fazla mesai ücretini alamamışsa, işyerine giderek iş yapmaktan kaçınma hakkına sahiptir.  İşçi Fazla mesai ücretini, 1 hafta çalışma süresinin bitiminde ya da varsa denkleştirme süresi sonunda işverenden maaş ödeme zamanında talep edebilir.  Bu halde iş sözleşmesi devam eder. İşveren bu nedenle iş yapmayan işçisini işten çıkaramaz. Aksi halde tazminat ödemek zorunda kalır. Fakat işçi çalışmadığı sürede aylık ücret de isteyemez. Zaten fazla mesai ücretini alamadığı için iş yapmayan işçi 2. defa mağdur olacaktır. Bu nedenle iş görme borcundan kaçınma hakkının uygulaması pek yoktur.
  • Fazla mesai ücreti ödenmeyen işçinin yasal hakları kapsamında ikinci hakkı, iş akdini fesh hakkı/işi bırakma hakkıdır. işçinin avukatla ihtarname çekmesiFazla mesai, ücreti ödenmeyen veya eksik ödenen işçi, 20 günü beklemeden noterden göndereceği ihtarname ile işten ayrılıp 1 yılı aşan belirsiz süreli iş sözleşmesi varsa kıdem tazminatına hak kazanır. Ayrıca fazla mesai ücretini varsa ulusal bayram genel tatil ücretini hafta tatiline ait ücretini,yıllık izinlere ait ücretini,normal ödenmeyen aylık ücretlerini alabilecektir.

Yargıtay 7.Hukuk Dairesi 2014/16384 E. 2015/939 K. 09.02.2015 tarihli ilamında ‘Davacının gerek emeklilik ve gerekse ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle başka bir işyerinde çalışmak için ayrılması ve hatta daha işten ayrılmadan önce çalışacağı yeri belirlemesi sonuca etkili değildir.

Herkes daha iyi yaşam ve iş standartlarında çalışmak ve işyerini belirlemek haklarına sahiptir. Fazla çalışma ücretinin ödenmemesi dahi tek başına haklı fesih sebebi olup, başka bir işyerinde çalışmaya başlaması ücretleri ödemeyen işvereni haklı ve işçiyi ise haksız kılacak nitelikte değildir. ‘diyerek fazla mesai ücreti ödenmeyen işçinin işi bırakmasına ve tazminat almasına yine başka işyerinde çalışmasına izin vermiştir. Her hak gibi işçinin bu hakkını kullanırken dürüst davranması gerekir.

Beylikdüzü Avukat, Esenyurt Avukat, Büyükçekmece Avukat, Avcılar Avukat arıyorsanız bizimle 05356671077 numaralı telefonu arayarak iletişime geçebilirsiniz.

“FAZLA MESAİ ÜCRETİ ÖDENMEYEN İŞÇİNİN HAKLARI” için 1 yorum

  1. Merhabalar
    Temmuz ayında 16 saatlik fazla çalışmam eksik yattı. Pesonel müdürlüğü ile görüştüm ağustos ayi maasi ile yatırılacağı söylendi. Ama ağustos maaşı ilede ücret yatmadı. En son konuşmamızda bu ayın maaşı ile yatırılacağı söylendi. Bundan dolayı hakli fesih hakkım olurmu. Yardımcı olursanız sevinirim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir