KONUTUN GEÇ TESLİM EDİLMESİ

Konutun Geç Teslimi Kira Kaybı Davası

Büyük inşaat projeleri başta olmak üzere birçok inşaat projesinde yüklenici inşaat şirketleri, sözleşmede taahhüt ettikleri tarihte konutları mal sahiplerine teslim edememektedir. Bu durum özellikle 2000’li yıllardan sonra sıkça karşımıza çıkan bir dava konusu haline gelmiştir. Satın aldığınız ya da kat karşılığı sözleşme ile inşa ettirdiğiniz konut zamanında teslim edilmezse haklarınız nelerdir?

Yargıtay’ın kararlarına göre  her iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerde; alacaklı, temerrüde düşen borçludan TBK 125. maddeleri çerçevesinde aynen ifa ve gecikmeden dolayı uğradığı zararının veya aynen ifayı reddederek müspet zararının yahut sözleşmeyi feshederek menfi zararının tazminini seçimlik olarak isteyebilir. Somut uyuşmazlıkta davacı, sözleşmeyi ayakta tutarak geç teslim nedeni ile uğradığı zararın tazminini istemektedir. Bu durumda, gerek sözleşme gerekse TBK.125. maddelerine göre davacının zararını talep etme hakkı bulunmaktadır.

KONUTUN GEÇ TESLİMİNDEN KAYNAKLI KİRA KAYBI ALACAĞI

Müteahhit firma ile aranızdaki sözleşmede bir teslim tarihi belirlenmiştir. Ancak genellikle müteahhit firmalar bu tarihe eklenmek üzere “iş günü olarak” bazı ek süreler olabileceğini belirlemişlerdir. Örneğin inşaat ruhsatının geç alınması, yapı kullanım(iskan) belgesinin alınamaması gibi durumların teslim tarihine ilave edileceği düzenlenmiştir. Ne var ki bu düzenlemelerin önemli bir kısmı geçersizdir.

Her somut olayda farklılık gösterse de size taahhüt edilen teslim tarihinde konutunuz teslim edilmezse, teslim tarihine kadar kira kaybınızı inşaat şirketinden talep edebilirsiniz.

GEÇ TESLİMDEN KAYNAKLI KİRA ALACAĞI

Sözleşmeye yada kanuna aykırı şekilde konut, size taahhüt edilen tarihte teslim edilmediyse teslim tarihine kadar kira alacağı talep etmenize bir engel yoktur. Ancak tüketici uyuşmazlıklarında arabuluculuk 2020 yılı itibariyle dava şartı haline gelmiştir. Bu kapsamda da geç teslimden kaynaklı kira kaybı davasını açmadan öncelikle arabuluculuk başvurusu yapılması kanuni bir zorunluluktur.

Arabuluculuk sürecinde anlaşma sağlanamaması halinde ise artık dava açmanıza bir engel bulunmamaktadır.

KONUTUN GEÇ TESLİMİNDEN KAYNAKLI KİRA ALACAĞI GÖREVLİ YETKİLİ MAHKEME

Davanıza bakacak mahkeme ve hangi yerdeki mahkemede davanın görüleceği taşınmazı tüketici yada tacir olarak alıp almadığınıza göre değişiklik gösterecektir. Bu nedenle taşınmazın hangi amaçla alındığı belirlenir, buna göre de görevli ve yetkili mahkeme belirlenebilir. Usuli bir hata yapmamak adına avukat desteği ile ilerlemenizi tavsiye ederiz.

KİRA KAYBI DAVASINDA KİRA BEDELİ

Dava açarken mutlaka bir avukat destek alın. Bu davalar teknik hukuk bilgisi gerektirmektedir. Aksi durumda hem hakkınızı alamayabilir hem de karşı tarafa mahkeme masrafları ve avukat ücreti ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Taşınmaz geç tesliminden kaynaklı kira alacağı davasında avukatınız dava türünü somut olaya göre belirler ve dava değerini de buna göre mahkemeye bildirir. Yargılama sürecinde dosyanız bilirkişiye gidecektir. Aylık kira bedeli ve geç teslime konu süre hesaplanır. Sonucuna göre tazminat tutarı hesaplanır.

KONUTUN GEÇ TESLİMİ VE KİRA KAYBI DAVASI NE KADAR SÜRER?

Süreç yaklaşık 1-1,5 yıl kadar sürmektedir.

Yukarıda özet olarak açıkladığımız gibi konutun geç tesliminden kaynaklı kira kaybı davası teknik bir davadır. Bu nedenle gayrimenkul hukuku alanında uzmanlaşmış bir avukattan hukuki destek almanız haklarınızı korumak açısından faydalı olacaktır.

Detaylı bilgi için iletişim bilgilerinde yer alan telefon numarasından veya Whatsapp iletişim hattından iletişime geçerek görüşme sağlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir