HAKARET SAYILMAYAN KELİMELER

Hakaret sayılmayan kelimeler nelerdir? Son zamanlarda tarafımıza sıklıkla sorulan bir sorudur. Mahkemelerin dahi karar vermekte zorlandığı bu konuda tek tek hangi kelimelerin hakaret sayılıp sayılmadığını yazacağız. Hakaret sayılmayan kelimeler kanunda açıkça belirtilmemiştir. Bu durumla ilgili olarak kararı adli soruşturmayı yapan savcılık veya yargılamayı yapan mahkeme verecektir. Hakaret suçu, Türk Ceza Kanunu 125. maddesinde düzenlenmiştir. Hakaret suçunun temel halinin cezası üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır. Hakaret suçunun kamu görevlisine karşı veya diğer nitelikli hallerle işlenmesi halinde suçun cezasının alt sınırı 1 yıldan az olamaz. Hakaret suçunun alenen işlenmesi halinde ise suçun temel halinin cezası 1/6 oranında arttırılır.

Hakaret sayılmayan kelimeler ve sözler kanunda tek tek sayılmamıştır. Yargıtay’ın yerleşik kararlarıyla belirlenen, kategorik bir biçimde hakaret sayılmayan sözler şunlardır:

  • Beddua niteliğindeki kelimeler.  Örneğin, “Allah senin belanı versin”, “Allah senin canını alsın”, “ Allah seni bildiği gibi yapsın”, ” Yarını göremezsin inşallah” şeklindeki sözler beddua niteliğinde sözler olup hakaret suçunu oluşturmaz.
  • Eleştiri veya ağır eleştiri niteliğinde kelime ve sözler. Örneğin, “dinsiz”, “imansız”,  şeklindeki sözler eleştiri mahiyetindedir.
  • Kaba hitap ve nezaket dışı kelime ve sözler. Örneğin, bir kimseye yönelik “bilgisiz”, “terbiyesiz” , “tecrübesiz” , “siz kimsiniz lan”, “çemkirme” şeklindeki sözler kaba söz ve hitap mahiyetinde olup hakaret suçunu oluşturmaz.
  • Salt rahatsız edici kelime ve sözler. Örneğin, “zavallı insansın”, “iki ruhlusun”, “doktora git sen ne karışıyorsun lan”,  “siz çetesiniz” şeklindeki sözler rahatsız edici nitelikte olup hakaret suçunu oluşturmaz

Hakaret suçu iddiasıyla şikayet edilen durumda, asliye ceza mahkemesi kelimelerin hakaret niteliği taşıyıp taşımadığını araştıracaktır. Asliye ceza mahkemesi hakaret davası sürecinde taraflar arasında gerçekleşen olay veya durumda failin hakaret etme kastı ile hareket edip etmediği araştırılacaktır. Somut olayda önemli olan fiilin şahsı toplum içinde değersizleştirme veya itibarını zedeleme niteliği taşıyıp taşımadığıdır.

istanbul ceza avukatı

Beylikdüzü ceza avukatları arasında yer alan Avukat Burak GÜN ile Gün Hukuk ve Danışmanlık Bürosuna ait 0552 298 92 18 numaralı telefonu arayarak iletişim kurabilir ve randevu alabilirsiniz.

beylikdüzü avukatları
beylikdüzü avukat numaraları
beylikdüzü avukat büroları
beylikdüzü avukatlık bürosu
beylikdüzü avukatlık büroları
beylikdüzü ceza avukatı
beylikdüzündeki avukatlar
beylikdüzü iş avukatı
beylikdüzü işçi avukatı
beylikdüzü icra avukatı
beylikdüzü en iyi avukat
istanbul beylikdüzü avukat
beylikdüzü avukat listesi
beylikdüzü hukuk büroları
beylikdüzü yakuplu avukat

“HAKARET SAYILMAYAN KELİMELER” için 14 yorum

  1. Taraf tutuğuna inandığın ve yönettiği maçta çok kötü yöneten (eski hakem ve otoriteler tarafından yorumlanıyor) twetter da hakeme şeref yoksunu (Şeref Kelimesinin dini anlamında bulunan doğruluk ve adil olmadığı) şeklinde kullandığım ifade hakaret midir? Yoksa kaba ifade ağır eleştiri midir?

    tdk ya göre Şeref TDK Sözlük Anlamı Nedir?
    Bu kelime kişinin onurlu, haysiyetli ve erdemli bir insan olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda kişinin hayata karşı duruşunu anlatan bir kelime şeklinde öne çıkar.
    Dini anlamda Şeref ne demek?
    Dini anlamda şeref, insan olma erdemlerinin tümüne sahip olmaktır.
    İyilik, doğruluk, merhamet, yardımseverlik, affedicilik, adil olmak, sözünde durmak ve birçok erdem, dini anlamdaki şeref denen insan olma niteliğini meydana getirir.

  2. Merhaba bi yarışma programındaki birine
    İnşallah elenirsin
    nefret ediyorum senden
    kötü bi insansın yazdım ve storysine kendini bi bok sananlarda bugun yazdım… dava açacığını söylüypr hakaret midir bunlar

    1. Hukuki görüşümüze göre varoş kelimesi kelime anlamına da bakıldığında hakaret sayılmamalıdır. Ancak nihai kararı yargılama sonucu görebilirsiniz.

  3. “….’dan fesatlık ve içinin kötülüğü akıyor.” “içinin çirkinliği” gibi ifadeler hakaret midir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir