CEZANIN ERTELEMESİ, CEZANIN ERTELENMESİ ŞARTLARI NELERDİR?

Cezanın ertelenmesi, mahkeme tarafından kişiye verilen hapis cezasının, cezaevinde infaz edilmesinden şartlı olarak vazgeçilmesine denir. Ceza İnfaz Kanunu ile Türk Ceza Kanunu’na göre suç işleyen kişi, işlediği suçtan ötürü cezalandırılır. Kişi almış olduğu cezayı cezaevinde çeker. Fakat birtakım şartların gerçekleşmesi durumunda verilen cezanın cezaevinde çekilmesinden vazgeçilebilir.

Kişi hakkında verilen hapis cezasının ertelenmesi için kişinin bir daha suç işlemeyeceğine yönelik bir kanaat getirilmeli. Cezanın ertelenmesi, usul ve maddi hukukla bağlantılıdır. İnfaz hukukuyla bağlantılı olan infazın ertelenmesi ile karıştırılmamalı.

CEZANIN ERTELENMESİNİN ŞARTLARI

Hapis cezasının ertelenmesi, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda belirtilmiştir. Hapis cezasının ertelenebilmesi için birtakım şartların yerine getirilmesi gerek.

–              Verilen cezanın erteleme kurumu içinde makul bulunması

–              Sanık, mahkemede bir daha suç işlemeyeceğine karşı niyetini ispatlamalı.

–              Kişi hakkında ceza ertelemesi verilebilmesi için kişinin daha önceden kasten işlenmiş bir suçtan dolayı hakkında mahkûmiyet kararı verilmemiş olmalı.

Tüm şartlar sağlansa bile cezanın ertelenmesi mağdur kişi ya da kamunun uğradığı maddi zararın tazmin edilmesi hâkim tarafından istenebilir. Cezanın ertelenmesi için maddi zararın karşılanması şart değildir. Ancak hâkimin takdirine bağlı bir durumdur. Maddi zarara uğrayan mağdur ya da kamu ise mevcut zararlar tazmin edilinceye kadar kişi hapis cezasını cezaevinde infaz eder. Verilen maddi hasar tazmin edildikten sonra kişi cezaevinden çıkartılır ve serbest kalır.

Cezanın ertelenmesinden yalnızca hapis cezası alanlar faydalanabilir. Hakkında adli para cezası verilen kişiler ceza erteleme kurumundan yararlanamaz.

Kişi, ceza ertelemesinden faydalansa bile eğer 1 seneden fazla hapis cezası alırsa kamu görevlerine dahil edilmez.

HAPİS CEZASININ ERTELENMESİ KARARINA İTİRAZ

Hapis cezasının ertelenmesine yönelik çıkan karara itiraz için istinaf mahkemesine müracaat edilir. Bir diğer adıyla bölge adliye mahkemesi, ilk derece mahkemenin verdiği kararı hukuki ve maddi açıdan bir bütün olarak inceler ve nihai kararını verir.

İstinaf mahkemesinin kararına karşı da itiraz varsa bu defa bir üst mahkeme olan Yargıtay’a müracaat edilebilir. Kişi, mahkemenin kararından sonra 1 hafta içerisinde temyiz başvurusunda bulunabilir.

Beylikdüzü Avukat, Beylikdüzü Avukatları, Esenyurt Avukat ile görüşmek için iletişim bilgilerinde yer alan telefon numarasını arayarak randevu alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir