ZORLA SENET İMZALATMA- SENEDİN YAĞMASI SUÇU

TCK 148/2 ‘de düzenlenen Senedin yağması suçunda fail, malın yağması suçunda olduğu gibi, bir kimseye karşı cebir yahut tehdide başvurmaktadır. Bu suç, yağma suçundan, suçun konusu açısından ayrılmakta olup, suçun konusunu borç altına sokabilecek bir senet” oluşturmaktadır. Suçun maddi unsurunu oluşturan hareketler ise, böyle bir senedi yahut var olan bir senedin hükümsüz kaldığını açıklayan bir vesikayı vermeye, böyle bir senedin alınmasına karşı koymamaya, ilerde böyle bir senet haline getirilebilecek bir kağıdı imzalamaya, veya var olan bir senedi imha etmeye ya da imhasına karşı koymamaya mecbur kılma biçiminde seçimlik olarak sayılmış bulunmaktadır.

Bu suçun açığa atılan imzanın kötüye kullanılması suçu” ndan farkı failin senedi ele geçiriş biçimine dayanır. Gerçekten bu suçta failin senedin, cebir yahut tehditle kendisine verilmesini sağladığı halde, açığa atılan imzanın kötüye kullanılması suçunda mağdur senedi kendi rızasıyla faile teslim etmektedir. Öte yandan açığa imzanın kötüye kullanılması suçunda hiç yazı taşımayan yahut yazı taşımakla birlikte içeriği itibariyle başlı başına hüküm ifade etmeyen, başka bir anlatımla belge oluşturmayan bir kağıt suçun konusunu oluştururken, burada suçun konusunu oluşturan senet tamamlanmış ve her yönüyle belge oluşturabilecek niteliktedir.

Suçun konusunu, mağduru veya bir başkasını borç altına sokabilecek bir senet oluşturmaktadır. “Senet” deyimine mağdura borç yükleyen veya faili borçtan kurtaran her türlü belge girmektedir; bunun mutlaka para borcu olması gerekmez. Suç, malvarlığına karşı işlenen suçlardan olduğundan birinin bir başkasından suç işlediği yolunda bir belgeyi cebren alması durumunda bu suç oluşmayacaktır.

Öte yandan, suça konu olan bu senedin “borç doğurucu” olması gerekir. Cebir ve şiddet veya tehditle alınan senet aslında “borç doğurucu” olmadığına göre, bununla anlatılmak istenen, senedin dış görünüş olarak borç yaratan veya borçtan kurtaran nitelik taşıyor olmasıdır. Söz konusu senedin sonradan hükümsüzlüğüne karar verilmiş olması fiilin suç olma niteliğini etkilemez.

Suça konu senedin mağdurun mal varlığı açısından bir zarar ortaya çıkaracak nitelikte olması gerektiğinden, batıl senedi imza ettirmek buraya girmez. Buna karşılık “ileride senet haline getirilecek bir kağıdı imzalamaya zorlama” durumunda da bu suç oluşacağı için, açığa imza atmaya zorlama da bu suçu oluşturur. Bunun için zorla imzalattırılan bu kağıdın sonradan senet haline dönüştürülmüş olması zorunluluğu da aranmamaktadır.

Beylikdüzü Avukat, Esenyurt Avukat ile görüşmek için iletişim bilgilerini kullanarak randevu alabilir hukuki sorunlarınız hakkında görüş alabilirsiniz.

“ZORLA SENET İMZALATMA- SENEDİN YAĞMASI SUÇU” için 2 yorum

  1. Sayın avukatım temmuz 4 gecen ay bana iftira atılmıştı ve hıcbır kamera kaydı olmaksızın bana mudur ve magaza sahibi tarafından zorlo bis senet ve içerisinde ne yazdığı belli olmayan tutanak darp yapılarak ımzalatılmk istendi bende imzalamayı Dr gidip darp raporu aldım bunun gıdıs hattı nsl olur bilgi verirseniz sevinirim iyi calişmalar

    1. İcra takibine itiraz ve suç duyurusunda bulunma hakkınız var.Süreci bir avukat ile takip etmenizi öneririz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir